| Follow || Dashboard |
//contenganDEMIcontengan
Liku-Liku Hidup Dalam Mengejar Cita-Cita
Saturday, 5 January 2013 | 23:46 | 1 Talking ♥
1 comment(s)
Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum..w.b.t :)

Hai semua, semoga sihat sihat selalu hendaknya..aiceceh, macam surat formal pulak..
Hari ni nak story sikit pasal interview kat KPJ Specialist Hospital Jumaat baru ni..just nak share pengalaman, kan..KPJ mana, tak perlu bagitahu la kut kann..huhu
Frankly speaking, intebiu kali ni was the toughest interview session I ever had..huahua
Ada dah lah dalam 20 orang candidates, dan ada dalam 7,8 orang student tu student KPJ sendiri tau ! memang rasa kena compete habis-habisan lahh..

Awal pagi tadi dah bertolak, dalam pukul lima..drive by myself dari Muar..Even satu negeri tapi aku nak ke Hosp ni, makan masa dua jam jugak..jauh kann..berbekalkan "Maria" merangkap GPS paling cekap dia lah duk pandu arah aku sampai ke Hosp ni..

7.15 a.m macam tu, sampai..then breakfast dulu dekat Mary Brown bawah tu dengan mak, mak je lah peneman setia aku kemana ceruk pun aku pergi intebiu..sedih pulak T___T ..yang kelaka nya, mak cakap, "Pakai wangi wangi, cantik cantik, dah pakai ubat ketiak belum? " Haha, mak..!! Ingat akak ni sekolah rendah lagi ke..adehh, mak,mak..laka laka je..
ahaa, masa ni lah mesej Puan.Zainab masuk, dia pesan suruh buat elok elok, masuk langkah kanan, senyum and etc..terharu sampai nak nangis sebab Puan ingat, hukhuk..

Then, after breakfast 8.30 macam tu, aku naik dekat HR Department dia, tingkat 4..rupanya dah ramai jugak..dengan buat muka toya yang sedia ada aku pun masuk je lah dan beramah-ramah mesra sikit-sikit..
actually tak berapa nak in the mood sangat cakap cakap masa aku tengah nervous ni kan, perasaan nak terpoops nak terpee takyah cakap lah..

9.00 a.m, kitorang diarah masuk dalam bilik meeting macam tu untuk exam kecil kecil lan..ada lah dalam 20 soalan obj. dan 10 soalan subj. ..
Soalan dia banyak kira kira ubat, ada yang aku tak berapa nak faham sangat, aku goreng je lah sikit-sikit...ehehe

*** masa berlalu, sorang-sorang dia panggil intebiu ***

yeay, sampailah turn aku kan !
Masuk dengan langkah kanan, *gulp .. ada matron, chief nursing officer dia,dan orang dari hemodialysis department..bermulalah sesi intebiu :

sambung baca , press read more tu ok ! huhu =D



Interviewer 1 : Nursing Chief Officer
Interviewer 2 : Matron
Interviwer 3 : Dari Hemodialysis Department

Interviewer 1  : Ok, Nadia maaf sebab lama menunggu..and etc  

Aku               : Oh, takpe takpe..benda kecik je..*(cover ! haha)

Interviewer 2 : Ok, Introduce yourself ?

Aku               : Ahaa, bermulalah speaking mat saleh berhabuk habuk aku keluar. *(aku cakap laju je, sebab
takut nanti dia makin banyak soalan pulak pasal background aku..hehe)

Interviewer 2 : Ok Nadia, give me three of your strengthen and limitedness 

Aku               : *(serious, soalan ni aku failed sikit,haha) then aku cakap je lah," i'm an eager person to learn, hardworking and punctuality is my priority besides, I also have a good communication skill" and bla bla bla *(sumpah rasa macam kau masuk bakul dan angkat sendiri..haha)
ok, lepas tu aku sangkut kat weaknesses tu..aku jadi speechless, tak tahu nak cakap apa ! bukan aku takde kekurangan cuma, cuma aku taktahu nak menzahirkan macam mana..last last soalan tu aku biarkan tergantung..tapi aku ada cakap lah yang aku ni pemalu tak bertempat kadang2  >_<" ..ehee

Interviewer 2 : Ok, if you given a chance in what department you would like to start ?

Aku              : *(Ok, soalan ni aku memang dah prepare awal-awal sebab teringat pengalaman eyka amer intebiu hari tu) Ok, actually I can work in any department, but..department I prefer the most is, in medical ward..maybe, some people think medical ward is only a general ward..but to me, bla..bla..bla..*(gunakanlah teknik gorengan yang paling hebat asalkan jangan speechless ok)

Interviewer 3 : Kalau you di beri peluang kerja dekat bahagian Hemod. you nak tak ?

Aku              : "Hmm, actually I can work in all department. But, I think renal department is quite risky and I have to keen my knowledge and skill first." (aku cerita dekat Puan.Zainab pasal ni, puan marah..huhu..puan kata, patut you cakap ok je,you boleh)

Interviewer 1 : Kalau diberikan peluang, berapa range gaji yang awak mahu ?

Aku : Hmm, since I'm a fresh graduate I'm expecting you to offer me the best range of sallary..
*(ehee,senyum kambing)

Interviewer 3 : How much ? 4000 ? 5000? *(ok, pandai dia buat lawak kan)

Aku : Ahaa, how about 1.5k ? *(Aku pun tercakap lah kawan2 saya ada yang kerja di Gleanegles, KPMC, SriKota basic diorang di bagi 1.5k jugak)

Interviewer 1,2,3 : nodding serentak..seriously, aku tak tahu ape diorang fikir pulak..too much ke aku mintak ?!

Interviewer 1 : *(belek belek sijil sijil aku), yang futsal ni awak turun padang betul ke atau macam mana ? yang taekwando ni pun sama ? jangan awak karate pesakit pesakit sini sudahlah.. *(haha,ok tu kelaka..lagi kelaka, taekwando ? karate ? lain ok, lain..huhu)

Aku : Ohh, yang futsal tu..memang saya main, tapi taekwando tu..saya cuma emcee je sebenarnya..hehe

Interviewer 2: so, sport apa lagi awak boleh main ? awak jangan risau, sini kita pun ada team team kite sendiri, asyik2 kerja je..stress kann

Aku               : *(nodding 2,3x) .. ahaa, olahraga, netball, badminton, hockey dll..

Interviewer 2 : you tahu kan private sini tak sama dengan government..sini semua berbayar..you tahan tak kalau kena marah dengan patient depan depan orang ramai ? Sebab, most of practical experience dan posting you dekat govern. Hosp .

Aku : *(Angguk senyum, angguk senyum) Yes, If I got this opposition. Believe me, I'll try my best. Memang berlainan, tapi saya akan cuba yang terbaik.

Interviewer 1 : Ok, ok. Apa-apa saya akan call awak balik. Phone sentiasa on ya. So, awak boleh start bila-bila kan ?

Aku              : yups..boleh2 *(macam ada harapan je kann..wkwkwk)

p/s : Just nak pesan kat kawan-kawan yang nak pergi intebiu nanti..perkara yang perlu diutamakan :

        1 ) yakin..confident level mesti tinggi..berlatih lah berapa banyak kali depan cermin
        2) persiapkan diri..dari segi, attire, knowledge, sijil-sijil semua ha..cukup tidur..nak
            pesan nya, private sector memang kena makeup touchup sikit. Itulah, modal diorang staff yang
            sentiasa cantik dan kemas je, pakai wangi-wangi ok !
       3) Jangan gabra, jawab satu satu, elok elok, berserta eye contact..walaupun, aku ade gabra
            jugak sebenarnya..huahua..yang penting sentiasa senyum !
       4) Datang tempat tu awal, biar tak gabra nanti. Riki mana mana yang patut..
       5) Mesti buat research pasal Hosp. tu dulu. History dia semua. Google je .       
     
hmm, banyak lagi actually..tapi takpe, belajar dan timba pengalaman tu slow-slow..
No matter how hard the situation is, jangan pernah kenal erti putus asa..
ok, good luck guys .. xoxo :)

Older PostNewer Post
♥ Si Penconteng ♥

Bismillahirrahmanirrahim... ♥ the owner of this blog ♥ do call me nadia or UCU ♥ Johorian ♥ Nurse2be ♥ UniSZA's student ♥


♥ FootPrints hEre:D ♥

:)

♥ jom follow me on: ♥

CikMisi Nadia


♥ Kesayangan ♥


♥ Thanks to:) ♥

Skin By //SuhailaRoslan

Semua Hasil Contengan Di Atas Adalah Hak Terpeliha Tuan Belog