| Follow || Dashboard |
//contenganDEMIcontengan
"Kisah di Emergency Department..DOKTOR-MISI same2 penting!!"
Friday, 9 March 2012 | 08:19 | 0 Talking ♥
0 comment(s)

asalamualaikum..w.b.t..

sekadar gambar hiasan..
Tibe-tibe je rase gatal tangan nak buat entry pasal ni..hehe 
A few weeks before, aku practical kat wad Accident and Emergency (A&E),HUSM kat Kubang Kerian, Kelantan. Nak puji lah sikit kan,staf-staf sane sangat2 lah tip-top terutame A&E department ni lah..nak cakap,dari PPK,Misi,Sister sampai la Doktor2 Pakar diorang semua best-best and sangat2 lah tak kedekut ilmu..even,suasane tempat tu busy mesti korang boleh bayang kan cemane?but still,smile on their face!

bukan gambar sebenar jugak =p
memang banyak wad dah aku masuk practical before2 ni..tapi, Emergeny Department ni, julung-julung kali nye lah.. 2 minggu duduk sini memang banyak mengajar aku as a student nurse ni betape kuatnye relation antare ketangkasan dan nyawe pesakit..wow ayat!haha

but,that was true.. emergency department bukan macam wad-II,atau department-II lain..mostly,patient yang attend kat kite,dalam keadaan tak sedar and need a fast intervention..!

NAK BACE LAGI??TEKAN READ MORE TUU:)


nak cerite sikit lah kan, Emergency Department ni terbahagi pada 3 zone..
Red Zone(critical), Yellow Zone(half-critical) dan Green Zone(non-critical)..patient akan di bahagikan kepada zon-zon yang ada ni bergantung pada severity diorang.. jadi,intervention kite pun akan bergantung pada severity diorang lah..

Nak cerite sikit lah kan,antare first experience aku attend patient di Red Zone..biar lah waktu tu,aku macam inter-frame je,atau dalam kate lain penyibuk je kan..huhu,tapi experience tetap experience..beharge tu!

ok,mase tu..dalm pukul 1955h, patient datang dengan ambulans lengkap dengan cervical collar (patient trauma macam ni,biase akan suspect injury so cervical collar wajib dipakaikan untuk immobilize kan patient)..
Patient, MVA(motor vehicle accident),dengan apa aku pun tak berapa nak sure,tapi tengok keadaan die,aku dapat agak lah kejadian tu macamane..impression aku at first,patient ni maybe dapat multiple fracture..tapi,impression aku je lah..nak sure,kena lah tunggu x-ray result kan...

waktu tu, baru lah aku betol-betol paham the means of TEAMWORK! and
strong dependence relation between Doctor n Staff nurse especially bile tengok care diorang berkerja dalam keadaan kecemasan macam ni..
semua nak kena fikir dengan cepat..
Staff nurse dengan tugas diorang untuk keep monitoring vital signs pesakit macam tekanan darah(blood pressure), SPO2(oxygen saturation in body), nadi dll..
Satu benda yang cikgu aku selalu pesan bile kite deal dengan patient dekat red zone ni, kite kene adekan komunikasi yang berterusan dengan diorang..bukanlah macam bersembang kat kedai kopi tu kan,cukuplah panggil-II dia,dan make sure die sentiasa ada dengan kite..korang paham kan cmane,,

ni die contoh cervical collar tu..
senang cerite,memang bukan mudah nak deal dengan nyawe orang..pade aku,deal dengan nyawe pesakit macam deal dengan nyawa sendiri, kadang-II lebih daripada tu..medical staff maybe akan setuju dengan statement ni..kan-II..!huhu
sometimes,orang awam tak faham bagaimana kami berkerja..ade dikalangan medical staff ni,termasuk lah 
student-II macam aku ni..kitorang sampai tak sempat nak makan,rehat dll hanya untuk memastikan 
kelancaran perawatan yang dilakukan ke atas pesakit..
>tak pernah ade niat nak mengungkit atau ape, tapi sekadar meluahkan ape yang dirase..<
mak aku pun, selalu pesan.."jadi misi esok,jangan garang-II..orang tak suke,kerja tak berkat..!"..hehe,betol tu mak

tapii,hidup kat perantauan ni,and kadang-II deal dengan makcik-II kat sini buatkan aku betambah-tambah rindu kat mak aku je..nasib baiklah,dah last sem..
selalu,kalau aku buat ape-II procedure kat makcik2 pun,mesti teringat kat mak aku..
tu yang jadi,bile buat ape-II mesti nak buat yang terbaik..sebab,kite terbayang orang-orang yang tersayang kan..
so..moral of the stories is; dalam ape-ape kerje sekalipun,keikhlasan amat penting dan ape yang penting  kerjasama (macam lagu wonderpet tu!) huhu =D


p/s : believe in medical staff,they're trying to save u'r life dear =)


Older PostNewer Post
♥ Si Penconteng ♥

Bismillahirrahmanirrahim... ♥ the owner of this blog ♥ do call me nadia or UCU ♥ Johorian ♥ Nurse2be ♥ UniSZA's student ♥


♥ FootPrints hEre:D ♥

:)

♥ jom follow me on: ♥

CikMisi Nadia


♥ Kesayangan ♥


♥ Thanks to:) ♥

Skin By //SuhailaRoslan

sekadar gambar hiasan..
Tibe-tibe je rase gatal tangan nak buat entry pasal ni..hehe 
A few weeks before, aku practical kat wad Accident and Emergency (A&E),HUSM kat Kubang Kerian, Kelantan. Nak puji lah sikit kan,staf-staf sane sangat2 lah tip-top terutame A&E department ni lah..nak cakap,dari PPK,Misi,Sister sampai la Doktor2 Pakar diorang semua best-best and sangat2 lah tak kedekut ilmu..even,suasane tempat tu busy mesti korang boleh bayang kan cemane?but still,smile on their face!

bukan gambar sebenar jugak =p
memang banyak wad dah aku masuk practical before2 ni..tapi, Emergeny Department ni, julung-julung kali nye lah.. 2 minggu duduk sini memang banyak mengajar aku as a student nurse ni betape kuatnye relation antare ketangkasan dan nyawe pesakit..wow ayat!haha

but,that was true.. emergency department bukan macam wad-II,atau department-II lain..mostly,patient yang attend kat kite,dalam keadaan tak sedar and need a fast intervention..!

NAK BACE LAGI??TEKAN READ MORE TUU:)


nak cerite sikit lah kan, Emergency Department ni terbahagi pada 3 zone..
Red Zone(critical), Yellow Zone(half-critical) dan Green Zone(non-critical)..patient akan di bahagikan kepada zon-zon yang ada ni bergantung pada severity diorang.. jadi,intervention kite pun akan bergantung pada severity diorang lah..

Nak cerite sikit lah kan,antare first experience aku attend patient di Red Zone..biar lah waktu tu,aku macam inter-frame je,atau dalam kate lain penyibuk je kan..huhu,tapi experience tetap experience..beharge tu!

ok,mase tu..dalm pukul 1955h, patient datang dengan ambulans lengkap dengan cervical collar (patient trauma macam ni,biase akan suspect injury so cervical collar wajib dipakaikan untuk immobilize kan patient)..
Patient, MVA(motor vehicle accident),dengan apa aku pun tak berapa nak sure,tapi tengok keadaan die,aku dapat agak lah kejadian tu macamane..impression aku at first,patient ni maybe dapat multiple fracture..tapi,impression aku je lah..nak sure,kena lah tunggu x-ray result kan...

waktu tu, baru lah aku betol-betol paham the means of TEAMWORK! and
strong dependence relation between Doctor n Staff nurse especially bile tengok care diorang berkerja dalam keadaan kecemasan macam ni..
semua nak kena fikir dengan cepat..
Staff nurse dengan tugas diorang untuk keep monitoring vital signs pesakit macam tekanan darah(blood pressure), SPO2(oxygen saturation in body), nadi dll..
Satu benda yang cikgu aku selalu pesan bile kite deal dengan patient dekat red zone ni, kite kene adekan komunikasi yang berterusan dengan diorang..bukanlah macam bersembang kat kedai kopi tu kan,cukuplah panggil-II dia,dan make sure die sentiasa ada dengan kite..korang paham kan cmane,,

ni die contoh cervical collar tu..
senang cerite,memang bukan mudah nak deal dengan nyawe orang..pade aku,deal dengan nyawe pesakit macam deal dengan nyawa sendiri, kadang-II lebih daripada tu..medical staff maybe akan setuju dengan statement ni..kan-II..!huhu
sometimes,orang awam tak faham bagaimana kami berkerja..ade dikalangan medical staff ni,termasuk lah 
student-II macam aku ni..kitorang sampai tak sempat nak makan,rehat dll hanya untuk memastikan 
kelancaran perawatan yang dilakukan ke atas pesakit..
>tak pernah ade niat nak mengungkit atau ape, tapi sekadar meluahkan ape yang dirase..<
mak aku pun, selalu pesan.."jadi misi esok,jangan garang-II..orang tak suke,kerja tak berkat..!"..hehe,betol tu mak

tapii,hidup kat perantauan ni,and kadang-II deal dengan makcik-II kat sini buatkan aku betambah-tambah rindu kat mak aku je..nasib baiklah,dah last sem..
selalu,kalau aku buat ape-II procedure kat makcik2 pun,mesti teringat kat mak aku..
tu yang jadi,bile buat ape-II mesti nak buat yang terbaik..sebab,kite terbayang orang-orang yang tersayang kan..
so..moral of the stories is; dalam ape-ape kerje sekalipun,keikhlasan amat penting dan ape yang penting  kerjasama (macam lagu wonderpet tu!) huhu =D


p/s : believe in medical staff,they're trying to save u'r life dear =)


Older PostNewer Post
Semua Hasil Contengan Di Atas Adalah Hak Terpeliha Tuan Belog