| Follow || Dashboard |
//contenganDEMIcontengan
5 perkare TERLARANG pelawat suke buat!
Thursday, 15 March 2012 | 09:55 | 0 Talking ♥
0 comment(s)

asalamualaikum..w.b.t

teringin rase nak kongsi pengalaman selame dekat tige tahun praktikal di hospital ni..macam-macam gelagat manusie especially pelawat a.k.a sedare mare pesakit yang aku dah tengok,kelakar, geramm, macam2 lah..huhuii
tapii,ni antare 5 yang paling obvious(ketara) pernah aku nampak lah..

1) ni laa..yang paling pelawat-pelawat pesakit ni suke buat..DUDUK ATAS KATIL PESAKIT,biarpun bukan diorang yang sakit..kami,misi-misi ni bukan ape..tak kisah pun pelawat2 ni nak duduk atas tu,tapi kan boleh fikir sikit, cik/puan misi ni,baruu sudah kemas katil, baruu tukar cadar baru untuk pesakit baru masuk nanti..kalau pelawat-pelawat tu duk baring2,guling2,kuis2 atas tu kan dah tak kemas nanti jdinye..so,fkir-fkir kan la kan:)

2) ni antare bende yang tak boleh dibuat, tapi suke sangat di buat..korang pernah nampak tande ni kat pintu masuk wad atau hospital "KANAK-KANAK BERUMUR BAWAH 12 TAHUN TIDAK DIBENARKAN MASUK DALAM WAD".. ahhaa,bukan saje-saje tau hospital buat polisi macam ni..ok,meh nak bagi tau reason die knape kan::


i-kanak2 adalah antara golongan yang kite consider sebagai low-immunity selain dari orang-orang tua, "pregnant mama", pesakit dengan pengambilan steroid yang berpanjangan dll.. kat hospital ni, macam-macam penyakit tau ade..ade sesetengah hospital yang sangat menitik beratkan penyakit-penyakit berjangkit ni dan diorang akan isolasi pesakit2 ni..tapii,hospital tempat aku praktikal ni, main balun letak je plaknye..ikutla,pesakit ape pun, PTB (pulmonary tuberculosis-penyakit berjangkit melalui udara), HIV& HEP B (penyakit2 yang boleh berjangkit melalui cecair dalam badan). Kan senang nanti berjangkit pade diorang??fikir-fikir sikit okess..!

ii- ok,yang kedue..budak2,paham je la kan..main lari sane,main lari sini ikut suke diorang je kan..kalau telanggar dokror tengah buat procedure ke..kan susah t..??!

NAK BACA LAGI?? MEHLA TEKAN READ MORE TUU:D


3) next!bnde yang pelawat paling suke buat..TAK CAKNE PADA DIAGNOSIS (penyakit) ORANG YANG DILAWAT..ok,tak boleh nak blame mereke jgak..tapii,kalau dah datang melawat tu..cube-cube la usha panyakit orang yang dilawat tu..kalau penyakit biase yang tak berjangkit tak pe..ni, penyakit berjangkit tau..duk la, pegang2 sane,cakap dekat2 lagi..haish2

4) haaa,ape lg ye..ok!ni pun pelawat sangat-sangat suke buat..BAWE MAKANAN DARI LUAR.. kalau makanan2 sihat tak pe lagi..ni makanan berlemak,berminyak bermacam2 lagilah..bermacam-macam gulai ade kau!..ishh3,cik kak,cik abg, tahu tak makanan kat hospital yang dibekalkan untuk pesakit dah sangat-sangat mencukupi, dan makanan2 tu pun da mengikut ape yang ditetapkan oleh pakar pemakanan(dietition) diorang..jadii,tolglaa jgn bawe masuk makanan yang boleh memudaratkan lagi kesihatan diorang..kalau buah-buah,makanan2 berkhasiat is acceptable!

5) ok..the last one..tapii..jarang la nampak orang buat ni..sebab selalu terkantoi dengan sister atau staffnurse di wad..hihihi..iaitu,,AMBIL GAMBAR DALAM WAD..ahha,sape pernah buat nii..bek ngaku kan!kalau dulu2 stail amek gamba muke nerd,muke sakit je kan..ni sjak2 da terwujudnye stail mulut itik tuu,tga sakit-sakit dlam wad pun duk buat mulut itik die tu n upload bg smue org tgok..sakit wat lah care sakit,ish2..

sorii kalau ade terkasar bahase atau tersalah memberi info..do correct me okess:)..kalau nak berkongsi pengalaman pun dipersilekan...:)
thanks for readingg..adioss:D


Older PostNewer Post
♥ Si Penconteng ♥

Bismillahirrahmanirrahim... ♥ the owner of this blog ♥ do call me nadia or UCU ♥ Johorian ♥ Nurse2be ♥ UniSZA's student ♥


♥ FootPrints hEre:D ♥

:)

♥ jom follow me on: ♥

CikMisi Nadia


♥ Kesayangan ♥


♥ Thanks to:) ♥

Skin By //SuhailaRoslan

Semua Hasil Contengan Di Atas Adalah Hak Terpeliha Tuan Belog